Oświetlenie kuchni

Kuchnia jest sercem domu nieustannie tętniącym życiem domowników, a także miejscem towarzyskich spotkań. Spędzamy tu mnóstwo czasu przygotowując i spożywając posiłki. Obsługa sprzętu kuchennego może być niebezpieczna (ostre noże, gorące garnki itp.), dlatego musimy zapewnić optymalne warunki pracy planując odpowiednie oświetlenie w każdej części kuchni. Stosujemy tu zarówno oświetlenie ogólne - nad stołem, na środku pomieszczenia, jak i światło miejscowe - nad kuchennym blatem, które jest nam niezbędne podczas gotowania. Prawidłowe oświetlenie kuchni sprawia, że praca w niej staje się łatwiejsza, a przebywanie znacznie przyjemniejsze. Zdaniem niektórych, kuchnia odzwierciedla styl życia.

oświetlenie kuchni

 

Ogólne oświetlenie w kuchni

Równomierne oświetlenie ogólne (niezbyt jasne) zapewnia nam dobrą orientację w całym wnętrzu. Zwykle stosuje się oprawy sufitowe dające światło rozproszone albo odbite. Zawieszone na linkach i szynach halogeny rozmieszczone w kilku miejscach sufitu zastąpią tradycyjne formy oświetlenia ogólnego, pod warunkiem że będą umieszczone w oprawach rozpraszających światło. Oprawy zamontowane w podwieszanym suficie mogą zastąpić żyrandol, ale ich liczba i rozmieszczenie wymagają dokładnego zaprojektowania. Możliwość regulacji kąta padania światła pozwala je dostosować do różnych celów. Oświetlenie powinno wynosić co najmniej 500 luksów. Światło dla obszaru roboczego pozwala uniknąć wypadków podczas wykonywania czynności typu: krojenie, obieranie czy siekanie. Dodatkowe oświetlenie ułatwia wykonywanie zadań wizualnych na powierzchni blatu, kuchenki, nad zlewem czy pod ścianą szafki. Idealnym rozwiązaniem do oświetlenia powierzchni roboczych będzie zastosowanie światła bezpośrednio na powierzchnię pracy. Unikniemy wtedy odblasków i rzucanych cieni. Zalecana barwa światła to 3000-4000 Kelwinów, oprawy halogenowe montowane bezpośrednio pod meblościanki powyżej blatów szafek i półek. Światło nie powinno oślepiać. Kuchenka także wymaga oprawy oświetleniowej, która w większości przypadków jest zintegrowana z okapem kuchennym. Gładka powłoka mocowania wykonana ze szkła lub z tworzywa sztucznego ułatwia czyszczenie. Alternatywą mogą być również kinkiety. Idealne natężenie oświetlenia to 500-750 luksów.

Przy zakupie okapu powinniśmy zwrócić uwagę na dobór oświetlenia. Zalecane są lampy o doskonałych właściwościach oddawania barw, co ułatwi gospodyni ocenić wygląd jedzenia przygotowywanego w garnku czy na patelni. Dobrym wyborem będą np. świetlówki kompaktowe (barwa światła: ciepły biały) lub specjalne żarówki czy lampy halogenowe. Przytulne światło nad stołem lub barem śniadaniowym powinno być dopasowane do rozmiarów i kształtu jadalni. Zalecane są światła wiszące, do montażu których używa się drutów, prętów i systemów szyn. Małe światła powinny być umieszczone nieco powyżej poziomu oczu. Regulacja wysokości świateł wiszących ułatwi dopasowanie oświetlenia do indywidualnych potrzeb. Warto zainstalować ściemniacz, umożliwi on regulowanie natężenia światła i przystosowanie jednego źródła do kilku funkcji. Maksymalne natężenie z pewnością sprawdzi się przy pracy czy podczas uroczystej kolacji, mniejsze zaś zbuduje kameralny nastrój sprzyjający relaksowi przy popołudniowej herbacie. Zaletą ściemniaczy jest też ich energooszczędność. W dłuższym okresie przy zredukowanym natężeniu światła, pobór mocy maleje, co przekłada się na niższe rachunki.


 

Opracowanie: architekt światła Artur Wysowski

Musisz się zalogować, aby dodać komentarz.

Komentarze

brak komentarzy

DEMO

Zapoznaj się z wersją demo aplikacji e-projektant

E-PROJEKTANT